2011.12.10 – 浪茄體驗營 ~ By Yan Wong

12月10日 我地同行25人入左浪茄,探訪一班弟兄,

好記得我第一次認識浪茄呢個地方系中學既時候義工去camp只系行過,見到一班人系度~工作(個時都系得個睇字),
但到今次,真系可以親身入到去的時候,真系有d吾同,見到一班弟兄好埋頭苦幹咁做緊自己既工作,佢地睇起上黎好似好cool咁,但實際上佢地好講得笑,吾系我想像中咁惡~(哈)….
好記得第一日既夜晚我地同一班弟兄食完飯,之後就入左去聽弟兄既分享,好開心弟兄能夠分享佢既過去比我地聽(5頁的分享), 因要承認自己既過錯再去面對社會人既目光,系一件吾容易既事, 我都被弟兄既說話感動了…
弟兄分享完, 就有另外5分弟兄,送我比我地黎既一班義工朋友( 雖然我地聽佢地唱,可能只系幾分鐘,我我覺得佢地可能系練左好多次的), 我見到佢地唱歌,又系度笑~~我都有心笑左出黎,系因為睇到你地為我地預備的一件事, 其實你地笑系幾好睇既呢~^^

到同弟兄傾計: 你地既勇氣,同決心,能夠同人分享是一種鍛鍊~

我地一齊體驗,佢地既日常工作生活: 搬木,清潔,打掃,佢地好好, 都好有禮貌~~但我想用”親切”黎形容佢地~!!。

* 雖然可能一句的加油,比心機,努力,講出黎系好容易, ”,拍一拍膊頭”~既一個好簡單既動作 但對一班弟兄來講系一種支持!,, 佢地都需要好多人既支持。

P.S: 變雪條既一晚, 真系好難忘* 哈哈

By Yan Wong


訪問者流量
最後更新日期: 2017 年 08 月 16 日