2013.07.28 – 愛心耆義剪髮術 – by Ming

「愛心耆義剪髮術」是我第一個在青雲社參與的服務,服務前只上了 2 堂學習剪髮技術,接著一天就去了護老院幫公公婆婆剪頭髮,不能否認手都震,特別要用電剪時會卻步,擔心自己會讓他們受傷,但反而公公婆婆好相信我地,髮型師 Rico 好鼓勵我地,結果我同我的拍擋安全完成了 3 個頭。

「未試過有人入來幫我地剪頭髮」

「好少出去要有人陪先可以出,最多都係等 3 點排隊去對面茶餐廳」

「一星期有 2 日有生果食, 橙汁或半隻蕉或 4 份 1 個火龍果, 所以如果我個女來我就叫佢買定袋蘋果比我」

「話唔埋聽日兩腳一伸就走左,所以開開心心睇開 d」

工作家人朋友信仰,希望義工可以成為我以後生活的一部份,不被忙碌的生活而忘記世界忘記社會忘記愛,愛要分享。「青雲社助人自學,關心社區,服務弱勢社群」,昨天的我只是一個到髮店付錢被剪的一位顧客,又怎會想到今天的我並非一個髮型師,但竟然都可以用一把較剪幫到人。讀書時學了很多,但當能學以致用又幫到人時,是很快樂的事。

 

Ming

服務: 愛心耆義剪髮術 @ 嘉濤護老院 (28/07/2013)


訪問者流量
最後更新日期: 2017 年 08 月 16 日