“聖雅各福群會-雅明灣畔護養院”長者探訪服務既感想 ~ by Alva Choi

參加服務名稱:

聖雅各福群會-雅明灣畔護養院”長者探訪服務 (2015年09月19日)

今次係第1次係活動裏面付責1part 既遊戲,咁partner係Ivan.我地係籌備這个老友記猜1猜時候,都害怕問題太深令老人家很難理解,但係好快我地就可以共識到問題起草。最重要係kelly比左好多提意,而且Ivan又可以好快咁睇出問題要改善既重点。我最先优慮既地方係,當我要做1个身体語言既時候,而未能表達出我的意思。我亦將依个間題同Ivan講過,但無諗過當天Ivan係好落意做扮演的角式。而我就係做問問題的角式,需然大家冇咩面對面去夾呢1个活動進行,但Ivan亦願意付出多点,體諒到同伴不足,善解人意,令人欣賞的。

咁我對自己表現就覺得還有很多進步空間,自己用詞都需要改善~

因為工作關係啦,當天我遲到了而未能上輪椅課,但我亦很享受與老友記填色做美勞的過程,我那組的三位老友記都比較年長,所以手部活動以及參於的反應是比較緩慢,而印像較深的是其中一位長者,她比較精靈,姑娘也愛哄哄她。我們在填色的過程,由陌生到开始較熟络還在過程中开始展路笑容,雖然只是1瞬間,但即使是1瞬間但亦令我很滿足和快樂。

好开心可以認識到青雲社亦給予我機會接觸到社會上不同有需要幫助既人事。
亦認識到很多很细心温柔的社員。:)

謝謝

by Alva Choi


訪問者流量
最後更新日期: 2017 年 08 月 16 日