2013.07/08 – 愛心耆義剪髮術 – By 強

今日完成左愛心耆義剪髮術,感覺鬆一口氣。記得初時參加服務,係因為可以學到技能,幫到公公婆婆之餘又可以幫自己理髮。後來又醒起可以藉著剪髮,同家人共同創造多一點回憶 ^^

作為學生,我嘅髮術麻麻地,多得導師同拍檔指導,可以順利完成剪髮。

作為義工,我覺得為長者剪髮,感覺好新鮮。透過温柔嘅身體接觸,彼此更容易熟悉。當我見到長者就坐低個陣,髮術麻麻既我就會不期然扮演髮型師:“請坐請坐~ 想點剪呢”

作為活動籌委,我見到自己做得好與不好嘅地方。今次服務令我加深對每個義工嘅認識,亦知道當有困難、覺得辛苦嘅時候,有一班幹事會好慷慨相助,我可以好坦承咁講出我諗法、感想、請求,而唔應該收收埋埋自己做晒。今次籌備過程再次提醒我,多溝通,多發表可以令大家合作更好,令事情做得更好。

雖然過程吃力,但見到義工同公公婆婆面上都足滿笑容,我覺得好滿足。

我好鍾意見到其他人嘅笑容,每一位嘅笑容都係令我笑嘅源頭。每一位嘅評價同鼓勵,都俾左我更多力量同方向,令我將來做得更好。多謝,多謝每一位!

By 強

服務: 愛心耆義剪髮術 (28/7 & 4/8/2013)


訪問者流量
最後更新日期: 2017 年 10 月 23 日